Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، امیراحمد فلسفی هنرمند خوشنویس پیشکسوت در نشست مجازی «تأثیر خوشنویسی در انتقال فرهنگ اسلامی» که روز گذشته ۵ اردیبهشت ماه با حضور وی و الهه خاتمی برگزار شد درباره انتقال فرهنگ از طریق شکل و ساختار خوشنویسی گفت: خوشنویسی یا نوشتار هنری، در طول قرون مختلف در شرق رواج داشته است و پس از ظهور اسلام در سرزمین‌های اسلامی رواج دارد و ارتباط با خوشنویسی، ارتباطی معنوی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این سرزمین‌ها نوشتار به سمتی گرایش پیدا کرد که با شکل هنری عرضه شود و به دلیل درون‌گرا بودن کشورهایی که در آنها خوشنویسی از اهمیت برخوردار است، مقدس به شمار می‌آمد. به همین دلیل با افرادی که خوشنویسی می‌کردند نیز با احترام برخورد می‌شد و حتی جنبه تقدس هم می‌یافت چه در چین و ژاپن و چه در کشورهای اسلامی.

وی تاکید کرد: پرداختن به نوعی از انتقال این مفاهیم که جنبه هنری پیدا می‌کند جور خاصی است که مردم آن را می‌پذیرند و به آن عشق می‌ورزند و بر آنها تأثیرگذار است. بنابراین می‌توان گفت این هنر در چیزی که برای مردم مهم است بروز پیدا کرده است برای مثال در کشورهای اسلامی، «قرآن» مهم است و این هنر در «قرآن» بروز و جلوه می‌یابد و در کشورهای شرقی، سخنان بزرگان‌شان مهم است پس این سخنان را طوری نوشته‌اند که جنبه هنری پیدا کرده است.

فلسفی بیان کرد: این روند در طول هزاران سال به گونه‌ای پیش رفته و طوری در این فرهنگ ساخته و پرداخته شده که با درونیات مردم عجین شده و خود، ماهیت هنری پیدا کرده است یعنی گویی یک گونه از نقاشی انتزاعی است که در عین حال بار معنایی هم دارد.

وی با اشاره به نوشتار و نقاشی‌های باقیمانده از مانی توضیح داد: پیش از اسلام در ایران، با نقاشی‌ها و نوشتار مانی مواجهیم که سعی می‌کرده تأثیرگذاری زیادی بر مردم آن زمان داشته باشد. او برای نوشتارش از زیبایی شناسی هنر نقاشی که دارای تناسب و تعادل است، استفاده کرده است. اندک نوشته‌ها و نقاشی‌های باقی مانده از او، نشان می‌دهد که نگاه هنری او به نقاشی به خوشنویسی و نوشتار نیز معطوف و از این حیث تأثیرگذار بوده است. در واقع برای تأثیرگذاری بیشتر بر مردم، این نوشتار را زیباتر نگارش کرده و در آن، هارمونی، تعادل و تناسب ایجاد شده است.

این استاد پیشکسوت خوشنویسی تصریح کرد: این مسیر در اسلام نیز طی شده است و به دلیل تقدس «قرآن» و بعد از آن گفتار بزرگان، خط به نوعی نگارش شده که از بهترین هارمونی و زیبایی‌ها در نوشتار برخوردار و به تدریج به هنر خوشنویسی بدل شده است. در واقع غیر از نوشتار معمولی و نسخه‌نویسی‌ها، کم کم جنبه هنری در نوشتار به وجود آمده است، به ویژه در کشورهای اسلامی که به دلیل محدودیت‌هایی که در اجرای نقاشی و مجسمه‌سازی داشته، هنرمندان تصویرگر نیز تمام ذوق هنری‌شان را در مسیر خوشنویسی معطوف کردند و به این دلیل، تأثیر خوشنویسی در فرهنگ اسلامی از نوشتار معمولی، بسیار بیشتر شد.

وی در پاسخ به اینکه کدام نوع از خوشنویسی بیشترین تأثیرگذاری را در این مسیر داشته است، بیان کرد: در هنر خوشنویسی پس از به وجود آمدن تمدن اسلامی، با بهره‌گیری از جلوه‌های هنری نوشتاری که قبلاً نیز در این سرزمین‌ها وجود داشت، زمینه‌های هنری جدیدی پدید آمد که ده‌ها نوع خط را به وجود آورد. ضمن اینکه در سرزمین‌های مختلف، سلایق مختلف ملت‌ها سبب رواج یافتن انواع گوناگون خط کوفی شد. در نهایت خطوطی که بیشتر تثبیت شد، خطوط شش‌گانه بود که تا الان نیز مورد استفاده است که این خطوط به تدریج جایگزین خط کوفی شد. می‌توان گفت خوشنویسی برای هر کاربردی، به گونه‌ای تغییر شکل داده که متناسب با آن کاربرد باشد و انواع گوناگونی از خطوط مختلف و قالب‌های گوناگون در آن وجود دارد.

فلسفی تاکید کرد: در گذشته نقاشی و مجسمه‌سازی در همه تمدن‌ها رواج داشته اما چون در کشورهای اسلامی این هنرها کمرنگ بودند یا اصلاً وجود نداشتند، نقش خوشنویسی بسیار پررنگ و تأثیرگذاری آن نیز به مراتب بیشتر شده است.

وی در پایان گفت: می‌توان گفت هنر خوشنویسی هنر اول تمدن اسلامی است که هم نشانه بارز آن، تمدن است و هم در همه کشورهای اسلامی به صورت مشترک همچنان رواج دارد.

نشست مجازی «تأثیر خوشنویسی در انتقال فرهنگ اسلامی» به همت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر یکشنبه ۵ اردیبهشت ماه با حضور امیراحمد فلسفی و الهه خاتمی اساتید پیشکسوت خوشنویسی و از اعضای مؤسسه هنرمندان پیشکسوت، برگزار شد.

کد خبر 5198109

منبع: مهر

کلیدواژه: موسسه هنرمندان پیشکسوت خوشنویسی هنر اسلامی فیلم سینمایی فیلم کوتاه ویروس کرونا برنامه رادیویی آلبوم موسیقی رادیو ایران رادیو نمایش حضور هنر ایران در جهان موسیقی ایرانی جایزه سینمایی برنامه تلویزیونی رادیو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اسکار کشورهای اسلامی تأثیر خوشنویسی فرهنگ اسلامی سرزمین ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۱۳۳۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدریس رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور

محمود جعفری دهقی رییس انجمن ایرانشناسی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به موسساتی که در این حوزه فعال هستند، گفت: رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می‌شود.

وی افزود: بنیاد ایرانشناسی که توسط مرحوم حسن حبیبی تاسیس شده بود، همچنان به فعالیت و پژوهش در این حوزه مشغول است. همچنین دانشگاه های خارجی که کرسی ایرانشناسی دارند، به چنین فعالیت‌هایی مشغول هستند.

دهقی درباره تعریف دقیق ایرانشناسی گفت: مرحوم طهمورث ساجدی صبا، ایرانشناسی را « مطالعه و پژوهش در همه جنبه‌ها و جلوه‌های تمدن ایرانی و شناساندن این تمدن به ملل دیگر» دانسته است.

وی افزود: با در نظر گرفتن تعاریف مختلفی که ارائه شده است، می‌توان گفت ایرانشناسی دانشی میان‌رشته‌ای است و به بررسی و تحلیل مباحث مربوط به فرهنگ و تمدن ایران از دیرباز تا امروز و معرفی آن به ایرانیان و غیرایرانیان می‌پردازد و می‌کوشد این فرهنگ و تاریخ و تمدن را در جایگاه واقعی خود قرار دهد.

رییس انجمن ایرانشناسی ادامه داد: اگرچه تاریخ یا ادبیات، بخش‌هایی از ایرانشناسی است، اما همه آن نیست و این دانش، گستره‌ای بسیار وسیع‌تر دارد و به همه علوم انسانی که به‌نحوی به ایران مربوط می‌شود، ارتباط می‌یابد.

رئیس انجمن ایرانشناسی درباره پیشینه این انجمن گفت: ابراهیم پورداوود حدود ۹۰ سال پیش با همراهی استادانی مانند دکتر محمد معین، منوچهر ستوده، ذبیح‌الله صفا و دیگران، انجمن ایرانشناسی را بنیان گذاشتند. این انجمن پس از دوره‌ای از توقف فعالیت، با همت استادان و پژوهشگران برجسته کشور و با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۹۶ احیا شد.

نخستین کنگره ملی ایرانشناسی ایران روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت توسط انجمن ایرانشناسی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

کد خبر 6100454 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • تدریس رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور
  • راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی محصولات فرهنگی ـ هنری هنرمندان
  • نگاهی به یک نمایشگاه هنری قرآنی/ مسؤولیتی که امید را زنده می‌کند
  • اجرای بیش از ۴۰ عنوان برنامه جمعیتی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی
  • آثار رضا مافی به موزه هنرهای معاصر می‌رود/نمایش برگزیده‌ای ازآثار
  • رونمایی استاندار گیلان از نقاشی اسلم دیلمی اثر استاد محمد زحمتکش
  • انعکاس جهانی پاویون جمهوری اسلامی ایران در دوسالانه ونیز قابل اعتنا بود
  • انزوای رژیم صهیونیستی در جشنواره‌ها/ از فرصت‌ها استفاده نکردیم
  • گشایش نمایشگاه نقاشی در نگارخانه حوزه هنری
  • نمایشگاه آثار هنری هنرجویان هنرستان هنر‌های زیبای دختران یزد